Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ a Cookie tájékoztatóban.

Német fejtörő mellé német kultúra

Német fejtörő mellé német kultúra
Te is érezted már? „Egy életérzés egy napsütéses őszi délután a Palota útról felliftezni a Budai Várba. Megérkezni a Királyi Lovarda elé, és felsétálni a Nemzeti Galéria épületébe.” Múlt héten mi is ezt tettük, amikor megnéztük Gerhard Richter 2021. november 14-éig látható Valós látszat kiállítását. Az absztrakt cím ne ijesszen el. És az se vegye el a kedved, hogy keveset tudunk a kortárs német képzőművészetről.

A tárlat az 1945 utáni német képzőművészetet bemutató sorozat negyedik kiállítása. Kétszáz művön kísérheted végig a jövőre kilencven éves Gerhard Richter változatos életét és életművét. Kelet-Német területen élt, a szocialista realizmustól indult, miközben Rembrandt művészete és kora is hatott rá, majd a Berlini fal teljes megépítése előtt néhány héttel Nyugat-Németországba emigrált. Művészete kiteljesedett, ikonikus képei fotorealisztikus alkotások.

A kiállítás színvilága, változatossága és hangulata megfogott. Otthon rákerestem Richterre, és jónéhány videót találtam róla. Láttam, ahogy az akkor nyolcvanéves festő biciklin megérkezik a műterembe, létrát, méretes lemezeket ragad, és folytatja a többtíz négyzetméternyi festményének „mázolását”. És hallottam a gyönyörű „Hochdeutsch”-ot, ahogyan beszélt, néhány szóval magvas bölcsességeket tanultam tőle. Élmény volt.

Mindenkinek ajánlom Richter kiállítását és a videókat is – nyelvgyakorlásnak sem utolsó. Ha pedig felkeltette érdeklődésedet a német kultúra, vagy arra gondolsz, hogy szívesen felfrissíted a német nyelvtudásodat, nézz körül német kiadványaink között IDE KATTINTVA! 

Ha kezdő vagy újrakezdő vagy, akkor a Nyelvtanfolyam kezdőknek csomagot javaslom. Önállóan is könnyedén tanulhatsz belőle, mivel online letölthető hanganyagot és extra nyelvtani összefoglalót is magában foglal.

Német nyelvtanfolyam kezdőknek

Ha csak a szavakat vagy kifejezéseket szeretnéd átismételni és memorizálni, akkor a szókártya-sorozatot neked találták ki:

Ha pedig elszántad magad, hogy a nyelvtannal is foglalkozol, akkor az új, vizuális módszerünket ajánlunk:

PONS Képes nyelvtan – Német

Végül, ha csak frissen akarod tartani a nyelvtudásodat, akkor az izgalmas olvasmányainkat ajánljuk, például ezt a krimit:

PONS Der Mitternachtsmörder

Gerhard Richterről és az alkotásairól szóló videókat itt találod, amelyekkel szintén fejlesztheted nyelvtudásodat:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: német